Vacature NOM: business developer maakindustrie Drenthe (fulltime)


De NOM investeert in de ontwikkeling van Noord-Nederland. Ondernemers kunnen in alle fasen van de onderneming een beroep op ons doen en gebruik maken van onze kennis en kunde en van ons netwerk. Wij helpen ideeën van de grond te krijgen, ambities waar te maken en groei te realiseren.

Bijvoorbeeld door contact te leggen met de juiste mensen, financiering te verstrekken, kansen te vertalen naar concrete mogelijkheden of te helpen met het vinden van een geschikte locatie.

Robotisering, 3D-printing, big data en Internet of Things; de vierde industriële revolutie is volop gaande. Deze slimme technologieën, ook wel Industry 4.0 of Smart Industry genoemd, zorgen ervoor dat ondernemingen razendsnel en op maat kunnen inspelen op de wensen van klanten. Deze ontwikkelingen bieden volop kansen voor het Drentse MKB in de maakindustrie.

Om deze kansen te kunnen verzilveren wil de provincie Drenthe beschikbare kennis in de regio actief bij de Drentse MKB-ondernemingen brengen en ondernemingen faciliteren bij het omzetten van deze kennis naar concrete groeimogelijkheden.

Ter versterking van deze activiteiten is de NOM op zoek naar een:

business developer maakindustrie Drenthe (fulltime)

In de rol van Business Developer maakindustrie/HTSM vorm je de schakel tussen ondernemingen, lopende programma’s en kennis- en onderwijsinstellingen. Op deze manier breng je bijvoorbeeld ondernemingen die behoefte hebben aan kennis over materialen of processen in contact met kennisinstellingen of verbind je ondernemers om ervaringen rondom dit onderwerp uit te wisselen. Daarnaast breng je het (financierings-) aanbod vanuit de overheden en andere aanbieders actief onder de aandacht bij ondernemers. Ook speel je een rol in het creëren van bewustwording bij ondernemers in de maakindustrie over de noodzaak om te blijven ontwikkelen.

Als Business Developer ben je onderdeel van het Noordelijke Innovatie ecosysteem. Je werkt in opdracht van de NOM en de provincie Drenthe en je zoekt actief de samenwerking met Ik Ben Drents Ondernemer, Kennispoort Drenthe en de brancheorganisaties. Ook werk je samen met grote projecten als RoSF, WCCS, ID3AS en Technologies Added.

Activiteiten die je onder andere zult uitvoeren zijn:

 • In overleg met andere partners uit het ecosysteem de kansen voor het Drentse MKB actief in de maakindustrie inventariseren.
 • Actief bedrijfsbezoeken afleggen, gericht op de vraag van het MKB. Je brengt ondernemers met een vraag in contact met relevante personen, organisaties of (kennis-)instellingen (binnen en buiten Drenthe). Daarnaast verbind je ondernemers die elkaar kunnen versterken.
 • Zorgen dat je weet wat er binnen de maakindustrie speelt, waar de behoeftes liggen en wat de ontwikkelingen zijn.
 • In beeld brengen waar (excellente) kennis zit op het gebied van werkprocessen, materialen en digitalisering en een netwerk van ondernemers en deskundigen bij kennisinstellingen en intermediaire organisaties opbouwen aan wie je Drentse ondernemers actief aan kunt verbinden om ze te helpen groeien.
 • Ondernemers uit de Drentse maakindustrie (individueel of in groepen) adviseren bij relevante vraagstukken op het gebied van business development, R&D, onderwijs en arbeidsmarkt, internationalisering en financiering.
 • Vertalen van landelijke en Europese ontwikkelingen in de maakindustrie naar kansen voor ondernemers.
 • Actief bijdragen aan de ontwikkeling van het ondersteunende cluster van organisaties en programma’s zoals RoSF, Added, NOM, Kennispoort Drenthe etc. en het bedrijfsleven hiermee in verbinding brengen.

Wij denken dat je succesvol kunt zijn als je een HBO-er of academicus bent. Je hebt bij voorkeur een technische of bedrijfskundige achtergrond en ervaring in de maakindustrie en je:

 • Bent ambitieus, ondernemend, nieuwsgierig en creatief.
 • Weet zin en onzin goed te scheiden en bent kritisch.
 • Organiseert je werk goed en neemt initiatief.
 • Zorgt dat je paper trail in orde is.
 • Schrijft kort en bondig en kunt je ideeën goed onderbouwen.
 • Werkt graag in teams en kent het belang van kennisdelen.
 • Legt makkelijk contacten op alle niveau, zowel intern als bij klanten.
 • Hebt tenminste 5 jaar relevante werkervaring.

In deze functie bieden wij je interessant, zelfstandig en afwisselend werk met veel mogelijkheden voor eigen initiatief, contact met ondernemers en persoonlijke ontwikkeling. In eerste instantie krijg je een tijdelijke aanstelling van maximaal 2 jaar met aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden. Je salaris ligt, afhankelijk van je ervaring, tussen de € 3.300,- en € 4.700,- Euro per maand. We bieden faciliteiten om flexibel te werken met het kantoor in Groningen als uitvalsbasis.

Enthousiast?
Denk je dat je de ideale kandidaat bent om het team van de NOM komen te komen versterken?
Meld je dan voor d.d. 18 juni a.s. bij Sander Oosterhof met CV en motivatie. Wees creatief in je motivatie en laat in ieder geval zien:

 • waarom deze functie bij je past;
 • welke uitdaging je zoekt in je werk;
 • wat je toegevoegde waarde voor ons en met name voor onze klanten kan zijn;
 • wat jij denkt dat je geschikt maakt voor deze rol.

Wil je nog meer informatie over de vacature ontvangen, neem dan contact op met Sander Oosterhof, via oosterhof@nom.nl of (06) 215 185 00.

U kunt hier reageren via het sollicitatieformulier op de NOM website.

 Terug naar overzicht

06 juni 2018