iPro-N - een slimme stap over de grens


Het project iPro-N biedt MKBers in het Nederlands-Duitse grensgebied ondersteuning en subsidie bij de ontwikkeling van intelligente producten. In vijf heldere stappen begeleiden we u bij de ontwikkeling van uw prille idee tot aan de bouw van een prototype.

 

In ‘fase 3 – conceptontwikkeling’ krijgt u 50% subsidie op de inhuur van externe dienstverlening.
In ‘fase 4 - haalbaarheidsstudie’ krijgt u 40% subsidie voor personele kosten en de inhuur van externe dienstverlening.
In ‘fase 5 – bouw van prototype’ krijgt u zelfs 40% subsidie voor personeelskosten, inhuur externe dienstverlening en materiaalkosten!

Dus bent u MKB ondernemer:
o in het Nederlands-Duitse grensgebied
o met innovatieve projectideeën
o in de geavanceerde maakindustrie
o die klaar is voor grensoverschrijdende samenwerking
Neem dan deel aan het Interreg project iPro-N.

iPro-N is een Nederlands-Duits project, dat ondersteund wordt door het INTERREG V A-programma.


In 5 stappen van idee naar prototype

Het programma kent verschillende fases, van pril idee tot aan de bouw van een prototype. Afhankelijk van de fase waarin uw project zich bevindt, kunt u ook één of meer stappen overslaan.

Fase

Activiteit

Subsidie

1

Intakegesprek

Kosteloos

2

Verdiepingsgesprek

Kosteloos

3

Conceptontwikkeling

Maximaal 50% subsidie voor inhuur externe dienstverlening bij maximale subsidiabele kosten van € 5.000

4

Haalbaarheidsstudie

40% subsidie voor personeelskosten en inhuur externe dienstverlening bij maximale projectomvang van € 20.000

5

Ontwikkelingsproject (bouw van een prototype)

40% subsidie voor personeelskosten, inhuur externe dienstverlening en materiaalkosten
bij maximale projectomvang van € 135.000


Doelgroepen

U kunt in aanmerking komen voor de iPro-N regeling als:

 • Uw mkb-bedrijf gevestigd is in het gebied Euregio Eems-Dollard – EUREGIO (die plattegrond)
 • U een innovatief ‘slim’ product wilt ontwikkelen
 • U openstaat voor internationale samenwerking en behoefte heeft uw netwerk over de grens uit te breiden


Plattegrond Euregio Eems-Dollard gebied

In de categorie machines en installaties stimuleert iPro-N productontwikkeling in onder andere de volgende gebieden:

 • Sensoriek
 • ICT-sturingstechniek
 • Machines en machinemodules voor de voortbrenging en bewerking in alle industriebranches
 • Installaties en werktuigen in de productie en logistiek
 • Technologie voor productiesimulatie, data-analyse, breedbandnetwerken en Cloudtechnologie

Buiten deze categorieën kunt u denken aan:

 • Geautomatiseerd gebouwbeheer en domotica
 • Mobiliteit (voertuigen en -onderdelen)
 • Persoonlijke communicatie
 • Huishoudelijke apparatuur
 • Entertainment – sport en gezondheid
 • Beveiligingstechniek

Het maakt niet uit hoe ver u bent in de productontwikkeling. U kunt vanaf het idee instappen, maar ook wanneer u een haalbaarheidsonderzoek heeft afgerond.


Partners

Partners van iPro-NInformatie

Wilt u meer weten over het project iPro? bekijk hier de projectflyer of kijk op www.ipro-n.eu of neem contact op met:

Dirk Jan Hummel, Projectmanager TCNN
telefoon    06 - 22 49 64 07
e-mail       dirkjanhummel@tcnn.nl


E-Naval zorgt met ondersteuning van het project iPro-N voor Energy on demand; altijd en overal energie

“Dankzij TCNN en de iPro-n bijdrage aan het project kan E-Naval verder groeien en een concrete bijdrage leveren aan een duurzamere samenleving waarbij de vrijheid van de pleziervaart gewaarborgd blijft, nu en in de toekomst.” A.Misier directeur E-Naval

E-Naval heeft onlangs onder begeleiding van TCNN deelgenomen aan het INTERREG Va project iPro-N. Zij vertellen u graag meerover hun redenen om deel te nemen aan het project en hun ervaringen.

Wie is E-Naval?
E-Naval is een “solution integrator” met een sterke focus op aandrijfsystemen in de maritieme sector. Als alumni van het ESA incubatieprogramma weet Aniel Misier, directeur van het bedrijf E-Naval de bijzondere eigenschappen van de lucht- en ruimtevaart technologie om te zetten in producten die een concrete bijdrage leveren aan de verduurzaming van de maritieme sector.

Met de ontwikkeling van systemen op basis van de batterij- en waterstoftechnologie lost E-Naval de meest voorkomende problemen met betrekking tot emissie – en geluidsproblemen in de sector op. Dankzij de combinatie van alternatieve energiebronnen als vervanger van fossiele (aandrijf)systemen wordt bovendien de vaarduur van het vaarbereik van kleine- en middelgrote schepen vergroot. Naast de aandrijving zijn de producten van E-Naval geschikt voor het vervangen van andere brandstofsystemen waaronder de hotelload en liersystemen.

Hoe bent u betrokken geraakt bij het iPro-N project?
Voor het ontwikkelen van een innovatief product, heeft E-Naval contact opgenomen met TCNN. De redenen voor dit contact waren de behoefte aan financiële middelen en hulp bij het vinden van de juiste partners om het product te kunnen ontwikkelen. TCNN stelde voor om deel te nemen aan het iPro-N project, dat MKB-ers in het Nederlands Duitse grensgebied ondersteuning en subsidie biedt bij de ontwikkeling van intelligente producten.

Waar heeft iPro-N u mee geholpen?
Tijdens de voorbereidingen van het gehele ontwikkeltraject heeft TCNN adviezen verstrekt en de mogelijkheid tot ondersteuning vanuit het INTERREG Va project iPro-N  gefaciliteerd waardoor, E-Naval een haalbaarheidsstudie voor het nieuwe product; eCan, heeft uitgevoerd. Zonder de iPro-n middelen was het niet mogelijk om de benodigde ontwikkeling op te starten.

Met welke organisaties heeft u samengewerkt? Wat waren de ervaringen?
Onder begeleiding van TCNN heeft E-Naval een Duitse partner en meerdere bedrijven met ervaring op het gebied van elektronica en batterijtechnologie bereid gevonden om samen te werken in het project.

Wat zijn de verwachtingen voor de toekomst?
Dankzij de bijdrage van TCNN en de INTERREG V A-programma wordt de eCan verder doorontwikkeld tot een commercieel model. Door dit soort projecten is E-Naval in staat om een positie in de markt in te nemen en  concrete producten en diensten aan te bieden aan de sector maar ook andere sectoren waar de “sense of urge” voor verduurzaming van de sector/ industrie aanwezig is.

“Dankzij TCNN en de iPro-n bijdrage aan het project kan E-Naval verder groeien en een concrete bijdrage leveren aan een duurzamere samenleving waarbij de vrijheid van de pleziervaart gewaarborgd blijft, nu en in de toekomst.”  A.Misier E-Naval

iPro-N wordt in het kader van het INTERREG V A-programma Deutschland-Nederland door de Europese Unie ondersteund uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Het project wordt gecofinancierd door het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, de provincies Drenthe, Friesland, Gelderland, Groningen en Overijssel, en door de deelstaten Niedersachsen en Nordrhein-Westfalen. De partners die in dit project samenwerken zijn: Oost NL (leadpartner), Emsland GmbH, Novel T, Münsterland e.V., TAFH Münster en TechnologieCentrum Noord-Nederland (TCNN)

Meer informatie:
E-Naval BV deelnemer project iPro-N
Naam: A.Misier
Mail: info@e-naval.nl
Tel: 0681185207
Web: www.e-naval.nl

TCNN - I-Pro-N projectpartner Noord-Nederland:
Meer weten over IPro-N en de mogelijkheden voor uw bedrijf?
Bekijk hier de projectflyer, kijk op www.ipro-n.eu of neem contact op met:
 

Dirk Jan Hummel, Projectmanager TCNN

Telefoon 06 - 22 49 64 07

E-mail dirkjanhummel@tcnn.nl           

                                                                                                                                          

    http://www.tcnn.nl/site/download/1qZoyzTpqzP4?type=open

 

 

 

 

 

 


 

 

Voor meer informatie: www.ipro-n.eu of mail naar info@ipro-n.eu


IProN project; Turntable voor offshore windenergie

Toegepaste innovatie, dat is waarmee het MKB in Noord-Nederland zich positief kan onderscheiden in de offshore windindustrie. Een inspirerend voorbeeld is Hulst Innovation Cable Equipment (HICE) in Westeremden, die via het EU-project IProN een haalbaarheidsonderzoek realiseerde voor een 8-tons zware kabelcarrousel, een zo goed als nieuwe Turntable.

Middenin het prachtige buitengebied van het Groningse dorp Westeremden is het bedrijf van Tjark Hulst herkenbaar aan de windmolen en een boordevolle oprit met technische bedrijfsbussen. De innovatieve kabelinstallaties die HICE ontwerpt en bouwt voor de offshore-industrie. Met een team van inmiddels twintig mensen en een toenemende orderportefeuille in de offshore windsector blijft dit innovatieve bedrijf actief met productontwikkeling.

Het blijven verbeteren van producten, het bedenken van nieuwe ideeën en het vinden van praktische oplossingen zit in de genen van het bedrijf. Die innovatieve drive maakt HICE tot een waardevolle partij binnen het project IProN. ‘Daar moet je het als industrie van hebben’, stelt Dirk Jan Hummel van Technologiecentrum Noord-Nederland (TCNN), één van de projectleiders van het IProN programma. Het Interreg programma helpt innovatieve ondernemers in verschillende fases van productontwikkeling, van concept ontwikkeling tot het bouwen van een prototype. Bij HICE is een haalbaarheidsonderzoek gefinancierd, dat met hulp van het Duitse bedrijf B.Offshore Bremen is gerealiseerd.

Eén van de niches waarin HICE uitblinkt, is het overspoelen en opslaan van grote kabels waarvoor ze de zo genoemde turntables en toebehoren ontwerpen. Gezien de enorme kabelnetwerken die nodig zijn voor offshore windparken zijn deze grote, stalen draaischijven een essentiële voorziening. ‘Dit soort producten zijn groot en relatief zwaar, maar wij maken ze geschikt voor vervoer door laag water’, vertelt Hulst. ‘Iets wat noodzakelijk is als je de bekabeling via ondiepte van en naar het land moet brengen. We ontwerpen daarom steeds efficiënter en lichter. Bovendien hebben we een slim MCS-systeem ontwikkeld voor service en onderhoud, waarbij reservekabels spanningsvrij opgeslagen worden en bij reparaties snel en makkelijk ingezet kunnen worden.

De resultaten van het haalbaarheidsonderzoek waren zo bevredigend dat HICE inmiddels meerdere 8-tons-Turntables voor de offshore wind/energie-sector heeft ontwikkeld en verkocht.

Kijk voor HICE op www.hulstcableequipment.com.


Bron: NOMMER 31, juni 2018.