Ministeries en bedrijfsleven steken miljarden in innovatie

11 november 2019

DEN HAAG - Van onze parlementaire redactie Bedrijven en de overheid gaan komend jaar miljarden investeren in Nederlandse innovaties. De bedoeling is dat het mkb ook gaat helpen bij het onderzoek en de ontwikkeling.

  • Direct dit artikel delen:

Het initiatief komt van het Ministerie van Economische Zaken. Staatssecretaris Mona Keijzer maakt vanmiddag bekend hoeveel geld er precies geïnvesteerd gaat worden. Vorig jaar ging het om €2,4 miljard en dit jaar is het ’aanzienlijk meer’, laat een woordvoerder al weten.

Tweeduizend partijen

Het geld komt voor een deel, iets meer dan de helft vanuit de overheid, de rest uit het bedrijfsleven en zogenoemde kennisinstellingen zoals universiteiten en hogescholen. In totaal gaat het om meer dan tweeduizend partijen die zich aan hebben gesloten.

Het geld wordt gebruikt „om met slimme technologieën grote maatschappelijke uitdagingen aan te pakken”, aldus Keijzer: „Nederlandse oplossingen voor internationale, maatschappelijke uitdagingen. Zo werken we aan het veiligstellen van onze banen en inkomsten in de toekomst.”

Innovatieprogramma

Voor een deel gaat het om nieuw overheidsgeld dat al wel was gereserveerd in het regeerakkoord, maar nog niet in de begroting was opgenomen. Daarnaast komt er geld van andere ministeries uit potjes die al beschikbaar waren, maar die de invulling hiervan nu aan het innovatieprogramma toevertrouwen.

Anders dan in vorige jaren, zijn er nu ook veel regionale mkb-bedrijven betrokken bij de investeringen. Dat is belangrijk voor het ministerie. „Want zij zorgen ervoor dat onderzoek zijn toepassing vindt in concrete producten en diensten”, zegt een woordvoerder.

 

 

 

Innovatie Support

Kalender

Bekijk onze kalender

Social Media

Neem direct contact met ons op 050 - 575 28 26

Of stuur een e-mail