Ondernemend Drenthe is begonnen met het veroveren van de wereld


TCNN draagt haar steentje bij door Drentse ondernemers te helpen bij het realiseren van innovaties met behulp van de INTERREG Va programma’s iPro-N en Bionica in het MKB.

TCNN draagt haar steentje bij door Drentse ondernemers te helpen bij het realiseren van innovaties met behulp van de INTERREG Va programma’s iPro-N en Bionica in het MKB.

De provincie Drenthe presenteerde op 29 maart jl. in het bijzijn van zo’n 200 exporterende ondernemers het Aanvalsplan Internationaal Ondernemen bij de kick-off bijeenkomst in de Bonte Wever in Assen. Dirk Jan Hummel, projectmanager van het project iPro-N was er bij aanwezig.

De provincie publiceerde onlangs onderstaand artikel over de kick-off bijeenkomst:
Met krachtige taal en beelden is Ondernemend Drenthe begonnen met het veroveren van de wereld. Op economisch gebied, that is. De provincie Drenthe presenteerde op donderdag 29 maart het Aanvalsplan Internationaal Ondernemen, met een kick-off bijeenkomst in De Bonte Wever in Assen. In het bijzijn van zo’n 200 exporterende ondernemers, ondernemers die willen gaan exporteren en intermediairs die ze er bij kunnen helpen.

assen kickoffio small7

Gedeputeerde Henk Brink en beleidsmedewerker Gijs Meijer -die het aanvalsplan heeft opgezet- maakten gebruik van heldere beeldvorming -gemaakt door de Asser designer Rik Bakker- om ondernemers te overtuigen van het gemak en de voordelen van internationaal ondernemen. Opvallend beeld daarbij is dat van de Drentse ondernemers die als een soort Vikingscheepjes er op uit trekken.

Ik ben drents ondernemer

Iets meer ambitie
De Drentse ondernemer zal zich prima kunnen identificeren met de stoere Vikingen, maar mag zich de ambitie van deze veroveraars dan ook nog wel wat meer eigen maken. ‘Ik zeg dit als Drentse ondernemer, maar iets meer ambitie zou wel mogen. Een grens hoeft geen barrière te zijn’, aldus Brink, die naast zijn functie als gedeputeerde een landbouwbedrijf in Zwiggelte runt. ‘Als provincie willen we graag meer export en daardoor meer werkgelegenheid, maar voor de ondernemer zelf is het ook goed. Door te exporteren realiseer je niet alleen groei, maar spreid je bijvoorbeeld ook je risico, door op verschillende markten te opereren.‘ Dit laatste werd beaamd vanuit het publiek, onder meer door Gerard Sanders van het internationaal opererende BESA Engineering uit Borger.

Campooz
Brink en Meijer werden in hun verhaal gesteund door meer ondernemers, onder wie Gert IJszenga van het bedrijf Campooz (Ondernemer van de maand maart), dat furore maakt met stoere moderne vouwwagens. ‘We hadden op een gegeven moment zoiets van: dit product is te leuk om alleen in Nederland te verkopen. En dus zijn we de grens over gegaan.’ IJszenga en zijn companen liepen in landen als Engeland en Frankrijk wel tegen allerlei uitdagingen aan, maar gingen die uitdagingen als ware ondernemers aan. Met succes.

Student
Het leuke van het Aanvalsplan is dat er voor die uitdagingen hulp is. Zoals een student van de Rijksuniversiteit Groningen die je er bij helpt. Of 50 % subsidie op alles wat nodig is om de internationale markt op te gaan (marktverkenningen, vertaling, enzovoorts). Ook brengt het project ondernemers met elkaar in contact voor onderlinge hulp en tips. ‘Je kunt bijvoorbeeld een contract in het Frans van een collega-ondernemer overnemen, en de naam van jouw bedrijf invullen in plaats van dat van de collega, bij wijze van spreken’, suggereert Meijer, die weet dat dit soort samenwerkingen in de praktijk bestaan. Onder meer via de Exportclub Drenthe.
Ook de gemeenten helpen ondernemers graag bij hun eerste stappen over de grens, zo liet bedrijvencontactfunctionaris Jennie Snippe van de gemeenten De Wolden en Hoogeveen vanuit het publiek weten.

RTV Drenthe
De informatieve bijeenkomst in De Bonte Wever kreeg een leuke uitsmijter: de deelnemers mochten live studio audience zijn voor het RTV Drenthe programma Ondernemen in Drenthe. In no time werd een studio opgebouwd, werd het podium bevolkt door technici, cameramensen, een regisseur, een producer, een schminker en de bekende presentator Andries Ophof, die live vier gasten interviewde over internationaal ondernemen: gedeputeerde Henk Brink en de ondernemers Gert IJszenga van Campooz, Joost Bogers van Hoomark en Maikel Sibbald van Moyosa. Het resultaat hiervan is online te zien, klik hier.

Wie mee wil doen aan het Aanvalsplan kan informatie vinden op Ik ben Drents Ondernemer.

 

assen kickoffio small5

assen kickoffio small4

assen kickoffio small3

assen kickoffio small2

assen kickoffio small1
Na afloop een collegiaal en professioneel onderonsje tussen de twee presentatoren van de avond: Toine Straatman (links), die de bijeenkomst presenteerde, en Andries Ophof, die de live opgenomen tv-uitzending presenteerde.

 

assen kickoffio small6

Bron: Tekst en foto's: Erik Riensema, Newz Marketing & Media © 2018.

Meer informatie
Heeft u interesse of wilt u meer informatie over het iPro-N project of het Bionica in het MKB project neem dan contact op met:                

iPro-N
Dirk Jan Hummel, Projectmanager TCNN
telefoon    06 - 22 49 64 07
email      dirkjanhummel@tcnn.nl                                            

    http://www.tcnn.nl/site/download/1qZoyzTpqzP4?type=open

Bionica in het MKB
Lyanne Ausema, Projectleider TCNN
telefoon    06 – 27 08 71 64
email      lyanneausema@tcnn.nl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Terug naar overzicht

30 maart 2018