Structureel voedselonderwijs


Van augustus tot november 2016 heeft TCNN uitvoering gegeven aan het project ‘Structureel voedselonderwijs’ dat als doel had het belang van structureel voedselonderwijs bij de Tweede Kamer onder de aandacht te brengen.


Waarom is dat nodig?
Nederlandse schoolkinderen drinken de meeste suikerhoudende dranken per dag van alle Europese kinderen. Gemiddeld krijgen ze 30 suikerklontjes per dag binnen. Slechts 1% van de kinderen eet voldoende groente op een dag. Helaas (her)kennen steeds minder kinderen het voedsel dat ze eten en hoe je dit moet koken. Ze leren het niet meer van hun ouders en ook niet op school. Dat moet veranderen.

De Leefstijl Academie, lid van de Alliantie Voedselonderwijs, en TechnologieCentrum Noord-Nederland hebben dit initiatief van de Youth Food Movement (YFM) ondersteund en hebben dit zoveel mogelijk onder de aandacht gebracht in Noord-Nederland. Op Wereldvoedseldag heeft YFM een petitie aangeboden aan staatssecretaris Martijn van Dam in Rotterdam, waar het Ministerie van Economische Zaken een evenement heeft georganiseerd in de Fenix 2 loods waar een ‘discosoep’ plaatsgevonden heeft onder leiding van Pierre Wind.

‘Discosoep’ ook in Noord-Nederland – Een Kijkje in de Keuken op Wereldvoedseldag
Op zondagmiddag 16 oktober hebben de Leefstijl Academie en TCNN samen met hogeschool Van Hall Larenstein en de Hanzehogeschool in Noord-Nederland een soortgelijk evenement in Veenhuizen georganiseerd. Onder leiding van een kok en studenten hebben kinderen van verschillende basisscholen in Noord‐Nederland een discosoep gekookt, werden er smaaklessen gegeven en stond een aantal korte lezingen op het programma. Ook is de petitie vanuit Groningen, Friesland en Drenthe aangeboden aan staatssecretaris Martijn van Dam.

Bekijk hier de compilatiefilm van 'Een kijkje in de keuken op wereldvoedseldag'.


Foto's Discosoep - Een Kijkje in de Keuken op Wereldvoedseldag zondag 16 oktober 2016


Partners

In dit project werd samengewerkt door: TCNN, De Leefstijl Academie (lid van de Alliantie Voedselonderwijs), Youth Food Movement, hogeschool Van Hall Larenstein, Hanzehogeschool Groningen.


Informatie

Wilt u meer weten over dit project neem dan contact op met:

Saskia van Gend, Projectmanager TCNN
telefoon  06 - 47 43 83 24
e-mail    saskiavangend@tcnn.nl