Sponsh, een succesvol waterwinproject in Bionica in het MKB

Het zal niemand deze zomer ontgaan zijn: droogte en klimaatverandering worden een steeds serieuzer probleem. De Verenigde Naties verwachten binnen 30 jaar dat de helft van de wereldbevolking watertekorten zal ondervinden.

Echter, de natuur heeft in de afgelopen miljoenen jaren een manier gevonden om te overleven in droge kustgebieden: door water uit lucht te verzamelen. Door naar de natuur te kijken, heeft Sponsh samen met de Technische Universiteit Eindhoven een textiel ontwikkeld dat precies dat doet. ’s Nachts, als het koud is, zuigt het textiel grote hoeveelheden water uit de lucht. De vezels zuigen zich vol en worden vier keer zo dik. Overdag, als het warm wordt, laten de vezels het water vanzelf weer los en krimpen ze. Dat ziet er onder de microscoop zo uit. Zo produceert het textiel iedere dag water uit lucht. Zonder energie toevoeging, volledig ‘off-grid’ en betaalbaar. Het textiel kan om bomen worden gewikkeld, langs wijngaarden worden gespannen of worden toegepast in water producerende dozen.

Sponsh is de startup uit Leeuwarden die dit materiaal verder aan het opschalen is. Het materiaal wordt in een samenwerking tussen Sponsh, de TU Eindhoven en het Deutsche Institut für Textil und Faseforschung (DITF) verder ontwikkeld. TCNN ondersteunt deze ontwikkeling via het Bionica in het MKB-programma. Het eerste pre-prototype is recent gemaakt. Deze ontwikkeling was niet mogelijk geweest zonder het TCNN-programma.

Deze documentaire over Sponsh op nationale Portugese TV legt goed uit hoe Sponsh werkt.

Sponsh heeft dit jaar meerdere startup challenges gewonnen:

  • Winnaar van Accenture Innovation Awards 2018

  • Winnaar van ClimateLaunchpad Benelux 2018

  • Top 10 van de 135 beste CleanTech startups tijdens de ClimateLaunchpad Global Finals en uitgeroepen als publieksfavoriet

  • Finalist van de Gouden KIEM Award, een wedstrijd van de NWO voor de meest innovatieve chemie startup in Nederland

Meer informatie
Heeft u ook een innovatief idee en wilt u eens vrijblijvend sparren met één van onze Bionica experts? Of heeft u wellicht al wat uitgewerkte ideeën maar loopt u vast in de verdere uitwerking?
Neem dan contact op met:

Lyanne Ausema, projectleider TCNN
telefoon    06 – 27 08 71 64
e-mail       lyanneausema@tcnn.nl
Website   http://www.bionicamkb.eu/

     Informatie