‘Incubator’ Eemshaven, broedplaats voor start-ups en scale-ups in de offshore energie

TCNN biedt start-ups ondersteuning bij het realiseren van hun plannen waardoor ze kunnen groeien in de sector

In het verzamelgebouw Nijlicht in de Eemshaven is onlangs een Incubator gevestigd. Een broedplaats voor start-ups en scale-ups, in de offshore energie.
Het kantorengebouw wordt verhuurd door Groningen Seaports. Het havenbedrijf poogt hiermee innovatie in het offshore windcluster in de Eemshaven te stimuleren. Heleen van Wijk, initiator van de start-up hub vanuit Groningen Seaports: “We zijn erg verheugd met de vestiging van Dronequest en Cursor Asset Management in onze incubator. De innovatieve technieken van deze startups zijn een geweldige aanvulling op ons innovatie ecosysteem en biedt veel kansen in efficiënter en duurzamer onderhoud van bijvoorbeeld windturbines en is daarmee een belangrijke schakel in een markt die steeds duurzamer en efficiënter wil opereren.”

Veel voordelen
Start-ups die geïnteresseerd zijn kunnen onder andere rekenen op goedkope maar kwalitatief goede huisvesting in Eemshaven. Daarnaast biedt deelname vooral veel voordelen op het gebied van toegang tot de juiste personen in de wind gerelateerde bedrijvigheid in de Eemshaven en andere wind gerelateerde netwerken. TCNN zal innovatieve start en scale up bedrijven helpen bij aansluiting netwerken en kennis instellingen, en het vinden van financiën om door te groeien in de sector.

Samenwerking
Groningen Seaports werkt voor dit initiatief nauw samen met Northern Netherlands Offshore Wind (NNOW), TCNN, Economic Board Groningen (EBG), de Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij NOM en Flinc, gespecialiseerd in de groei van start-ups. Het initiatief is onderdeel van de zogeheten ‘MOI Communitys’. Dirk Jan Hummel, projectleider van de incubator vanuit TCNN/NNOW: “Partijen als Dronequest en Cursor Asset Management zijn precies waar wij op inzetten, door start-ups als deze te verbinden met ons netwerk tillen we de offshore wind business in Noord-Nederland gezamenlijk naar een hoger niveau, innoveren doe je samen.”

Start-ups Dronequest en Cursor Asset Management zijn de eerste bedrijven die zich hebben gevestigd in de Incubator

Dronequest houdt zich bezig met inspecties van industriële installaties voor onder andere de offshore windindustrie. Door het gebruik van (big)data, verzameld door drones, kan Dronequest voorspellen wanneer een installatie gaat falen, risico's kwantificeren en is het bedrijf in staat investeringsbeslissingen beter te onderbouwen.

Start-up Cursor Asset Management heeft een algoritme ontwikkeld waarmee deze data kan worden geanalyseerd, waardoor schades aan bijvoorbeeld windmolens snel in beeld komen.

“De incubator in Eemshaven is voor ons de perfecte locatie om ons bedrijf naar een hoger level te tillen en ons bestaande klantenbestand uit te bouwen. Het netwerk dat Groningen Seaports en NNOW ons biedt, is essentieel voor het bereiken van onze markt.”
Simon–Robert Voogd, founder van Dronequest en Cursor Asset Management

Meer informatie:
Wilt u meer weten over de Incubator en de mogelijkheden voor uw bedrijf? Neem contact op met:

Dirk Jan Hummel, Projectmanager TCNN
telefoon 06 - 22 49 64 07
e-mail dirkjanhummel@tcnn.nl                                      

 

 


 

 

 

 

 

Verder in de TCNN nieuwsbrief van juni 2019: