Ruim 50 MKB-ers maken enthousiast gebruik van de voordelen die het project Bionica in het MKB biedt. Ook u kunt deelnemen en uw innovatieve ideeën realiseren.

Het Noord-Nederlandse MKB heeft dankzij het Bionica in het MKB project toegang tot doorbraakinnovaties. De natuur heeft al veel oplossingsmogelijkheden ontwikkeld voor technologische problemen - oplossingen die voor uw product of proces bruikbaar zijn. Ook u kunt gebruik maken van de mogelijkheden in dit project! Bionica biedt oplossingen aan, maar beperkt zich niet alleen tot: sensoren, robotica, zelf-reparatie, energiebesparing en lichtgewicht construeren.

Het project Bionica in het MKB
Het project Bionica in het MKB is gestart in december 2016 en biedt MKB-ers in o.a. de provincies, Groningen, Friesland en Drenthe  INTERREG gebied een out-of-the-box innovatiemethode aan waarbij gebruik wordt gemaakt van  ‘natuurlijk bewezen technologieën’. Bedrijven kunnen ons benaderen met innovatiebehoeften en problemen waar ze tegen aan lopen bij het realiseren van concrete innovaties. Afhankelijk van het innovatie stadium waarin de ondernemer zich bevindt, zijn er  vijf verschillende stappen gedefinieerd waarbij bedrijven vervolgens begeleid worden door onze Bionica Experts bij de uitwerking van hun idee tot aan de realisatie van een prototype.

Inmiddels hebben al ruim 50 bedrijven gebruik gemaakt van het ‘Bionica in het MKB’ programma.

Bionica voorbeelden

Bionica vinden we overal om ons heen. Kijkt u maar eens in uw gereedschapskist (tangen geïnspireerd door schelpdieren) of in uw keuken(notenkraker geïnspireerd door de grote grondvink) maar ook tandwielen, klittenband, sensoren en windmolens zijn gebaseerd op technieken uit de natuur.
Een voorbeeld van bionica uit het programma is het idee van koelwagenbouwer Heiwo uit Wolvega.

De energie om de kostbare vracht te koelen wordt geleverd door zware, diesel aangedreven koelinstallaties. Deze koelinstallaties zijn duur, maken lawaai en stoten veel CO2 uit. “Bovendien komt de koele lucht vaak niet goed bij de lading, waardoor de huidige efficiëntie van de koeling laag is. Dat kan beter en duurzamer’’ aldus Heiwo directeur Willem Feenstra die via TechnologieCentrum Noord-Nederland (TCNN) kennis maakte met bionica. Heiwo besloot deel te nemen en wordt begeleid door Ylva Poelman, één van de bionica experts in het project. Volgens Ylva is de meeste winst te halen bij energie- en gewichtsvraagstukken. De natuur is kampioen in energiezuinigheid en kampioen lichtgewichtontwerpen. Ylva en Heiwo werken momenteel samen aan de vierde fase van het project, het ontwerp van een pre-prototype waarbij het werkingsprincipe naar technologie wordt vertaald.

Meer informatie
Heeft u ook een innovatief idee en wilt u eens vrijblijvend sparren met één van onze Bionica experts? Of heeft u wellicht al wat uitgewerkte ideeën maar loopt u vast in de verdere uitwerking?
Neem dan contact op met:

Lyanne Ausema, projectleider TCNN
telefoon    06 – 27 08 71 64
e-mail      lyanneausema@tcnn.nl
Website   http://www.bionicamkb.eu/

     Informatie

 

 

 

 

 

 

 

 

Verder in de TCNN nieuwsbrief – Juli 2018