Turfpads oplossing voor stof- en ammoniakprobleem

Stro als bodembedekker in paardenstallen zorgt al jarenlang voor aandoeningen aan de luchtwegen bij paarden en verzorgers.
Jos Dierkes zag een oplossing toen hij koffie aan het zetten was met koffiepads. Hij kocht een grote hoeveelheid koffiepads en strooide deze in de paardenstal. Hier constateerde hij dat dit wel eens de oplossing kon zijn voor het stof – en ammoniak probleem in paardenstallen. De ammoniakgeur zou mogelijk minder kunnen worden doordat turf meer  urine opneemt dan stro. 
Dit was de aanleiding om met een aantal stoeterijen, bedrijven en kennisinstellingen het grensoverschrijdende Duits-Nederlandse DISC project te starten. Doel van de pilot was om na te gaan of het gebruik van turfpads als bodembedekker inderdaad het klimaat in paardenstallen verbetert.
 
Tijdens het pilot onderzoek stonden de volgende onderdelen centraal:
• Het uitvoeren van een marketing onderzoek in Nederland en Duitsland onder personen die op verschillende manieren een relatie hebben met de bodembedekking in paardenstallen en – boxen.
• Het meten  van stof, ammoniak en vocht in de stallen met stro en turfpads.
• Het verzamelen van informatie hoe de paarden en stalhouders reageren op de nieuwe bodembedekking.

Metingen laten zien dat er minder ammoniak in de lucht zit

In de stallen van stoeterij Der Polderhof in de Duitse grensplaats Bunde, eigendom van Enercon-oprichter Helmut Brümmer, en in de stal Oldenziel in Gieten zijn de turfpads getest en metingen verricht. Het resultaat is gepresenteerd tijdens de slotmanifestatie in stoeterij 'Der Polderhof' op 8 december ....

‘Metingen laten zien dat er minder ammoniak in de lucht zit boven de bedding van DISC turfpads. Daarnaast is er een reductie van 23 tot 53% van stof in de lucht zichtbaar wanneer DISC turfpads worden gebruikt in plaats van stro’, aldus Hendrik Boekhoud, medewerker van hogeschool Van Hall Larenstein in Leeuwarden.
 
Potentie voor het product is er zeker, zo blijkt uit het marktonderzoek dat Baanders Export uit Bremen in Duitsland en Nederland deed.  '63 procent van de ondervraagden geeft aan de nieuwe turfpads te willen proberen. Dat is een zeer positief resultaat!', aldus Marcel Baanders.

Slotmanifestatie

Tijdens de slotmanifestatie werden de onderzoeksrapporten aan  de Gedeputeerde, Dhr. H. Staghouwer en de stellvertr. Landrat Dhr. M. Cybalski overhandigd door  Wytze Rijke, directeur van TCNN (TechnologieCentrum Noord-Nederland).  De manifestatie werd afgesloten met een demonstratie klassieke barok rijkunst.

Partners

TCNN was verantwoordelijk is voor de projectorganisatie en werkte in dit project samen met:
Hogeschool Van Hall Larenstein, IPP bv International Paper & Plastic, HEDI PPI, NordQuest, J.G. De Vries Subsidieadvies, N. Brattinga, Baanders Export, Tierarztpraxis Dodenhof, Der Polderhof uit Bunderhee, Stal Oldenziel uit Gieten, Stal Bos uit Bellingwolde, Der Gulfho uit Wymer, Stal Wymeer uit Wymeer, Dhr.B.Meyer uit Wymeer, Van Gansewinkel uit Winschoten, Eilderts uit Weener, Brill uit Papenburg, Van Dinter Semo uit Scheemda, Leo Hoogma webdesign uit Beeta, Firma Mensink uit Wymeer, Jardan handelsonderneming uit Peize, TMR Foodmaintenance uit Stiens, Bas Hartog uit Blijham en Gerard Bleeker uit Winschoten.

Wilt u meer weten over het project DISK Turfpads?

Neem dan contact op met:

TCNN
Stuur een e-mail
Bel ons op 050-575 28 26

 

 

  • Direct dit artikel delen: