Ouderen beleven minder plezier aan eten

Veel ouderen krijgen met smaakverandering te maken. Hierdoor beleven ze minder plezier aan eten en gaan ze daardoor (te) weinig eten, waarbij er een tekort is aan energie of voedingsstoffen.

Dat leidt vervolgens tot een lager gewicht en het slechter functioneren van het lichaam. Bij ouderen speelt naast de afgenomen smaak ook ziekte en problemen met kauwen of slikken een rol bij verminderd eten. 

Ondervoede patiënten herstellen minder snel van een ziekte of operatie en hebben meer complicaties, zoals infecties, decubitus en een vertraagde wondgenezing. Deze situatie kan tot een negatieve gezondheidsspiraal leiden. Dit veroorzaakt een langere opnameduur, verhoogd medicijngebruik, toename van de zorgcomplexiteit en afname van de kwaliteit van leven. (bron: website Stichting Ondervoeding)

Het Personalised Food project

In januari 2017 is TCNN daarom het project Personalised Food gestart. Mede dankzij een subsidie van de Provincie Fryslân zijn Koopmans Meel, Bakkerij Breimer, Tante Luus, het Antonius Ziekenhuis Sneek en de kennisinstellingen Van Hall Larenstein en de Hanzehogeschool aan de slag gegaan om concrete nieuwe producten voor deze doelgroep te ontwikkelen, te testen en ook daadwerkelijk in te zetten in de dagelijkse zorg. Onlangs is het project afgesloten met als resultaat een aantal succesvol ontwikkelde nieuwe producten.

De producten

De nieuw ontwikkelde producten zijn daadwerkelijk getest in de praktijk. Niet alleen op smaak maar ook op voedingswaarde, presentatie en houdbaarheid.  Een treffend voorbeeld is de onwikkeling van tussendoortjes zoals een ‘granolareep met drop en witte chocolade’. En een ‘brownie met framboos, munt, kaneelgranola’. Ontwikkeld door studenten Van Hall Larenstein, in opdracht van Tante Luus, gebakken door Bakkerij Breimer, ondersteund door  Koopmans en getest bij de clienten van het Antonius ziekenhuis te Sneek.

Wil je meer weten over het Personalised Food project?

Neem dan contact op met:

Robin van Wakeren, Project Manager
Stuur een e-mail
Bel ons op +31 (0)50-575 28 26

 

Dit project werd mogelijk gemaakt door:

  • Direct dit artikel delen: