Doel van het project

Het project DISC turfpads had als doel een gezondere omgeving te creëren voor mens en dier in de grensoverschrijdende paardenstallen. Stro  als bodembedekker in paardenstallen zorgt al jarenlang voor aandoeningen aan de luchtwegen bij paarden en verzorgers. Jos Dierkes zag een oplossing toen hij koffie aan het zetten was met koffiepads.  Hij kocht een grote hoeveelheid koffiepads en strooide deze in de paardenstal. Hier constateerde hij dat dit wel eens de oplossing kon zijn voor het stof – en ammoniak probleem in paardenstallen. De ammoniakgeur zou mogelijk minder kunnen worden doordat turf meer  urine opneemt dan stro.  

Projectomschrijving

In zowel Duitsland (Niedersachsen Emsland/Ostfriesland) als Nederland (Groningen, Drenthe en Friesland) zijn er veel activiteiten rond de hippische sport. Het belang is hier niet alleen recreatief maar ook professioneel en economische waarde voor de EDR regio.

Het project vond plaats in nauwe samenwerking tussen de Nederlandse en Duitse partners. Zowel Noordwest Duitse als Noord-Nederlandse paardenstallen profiteren van de nieuwe DISC bodembedekker waren enthousiast en deden mee met de pilot. Er is onderzoek gedaan door zowel kennisinstellingen in Duitsland (Hochschule Emden/Leer) als in Nederland (Van Hall Larenstein Leeuwarden).

Materiaal werden geleverd worden door Nederlandse (Papierleverancier) en Duitse (turfleverancier) ondernemingen.
De pilot heeft in verschillende stallen plaats gevonden in het Nederlandse en Duitse EDR gebied.
De activiteiten die in dit netwerkproject zijn ondernomen hebben tot nieuwe business opportunity's in het Duits – Nederlandse geleid.

Resultaat

In de stallen van stoeterij Der Polderhof in de Duitse grensplaats Bunde, eigendom van Enercon-oprichter Helmut Brümmer, en in de Stal Oldenziel in Gieten zijn de turfpads getest en de metingen verricht. Het resultaat werd gepresenteerd tijdens de slotmanifestatie in stoeterij ‘Der Polderhof’ op 8 december 2014.

 
‘De metingen laten zien dat er minder ammoniak in de lucht zit boven de bedding van DISC turfpads. Daarnaast is er een reductie van 23 tot 53% van stof in de lucht zichtbaar wanneer DISC turfpads worden gebruikt in plaats van stro’, aldus Hendrik Boekhoud, medewerker van hogeschool Van Hall Larenstein in Leeuwarden.


Potentie voor het product is er zeker, zo blijkt uit het marktonderzoek dat Baanders Export uit Bremen in Duitsland en Nederland deed. ‘63 procent van de ondervraagden geeft aan de nieuwe turfpads te willen proberen. Dat is een zeer positief resultaat!’, aldus Marcel Baanders.

 

Wilt u meer weten over het project DISC Turfpads?

Neem dan contact op met:

TCNN
Stuur een e-mail
Bel ons op +31 50 575 28 26

 

  • Direct dit artikel delen:

U heeft een fantastisch idee en dan?

Leg het aan ons voor