Personalised Food - voor ouderen in Friesland

Betere voeding helpt ouderen langer gezond te blijven. In januari 2017 is TCNN daarom het project Personalised Food gestart. Mede dankzij een subsidie van de Provincie Fryslân zijn Koopmans Meel, Bakkerij Breimer, Tante Luus, het Antonius Ziekenhuis Sneek en de kennisinstellingen Van Hall Larenstein en de Hanzehogeschool aan de slag gegaan om concrete nieuwe producten voor deze doelgroep te ontwikkelen, te testen en ook daadwerkelijk in te zetten in de dagelijkse zorg. Onlangs is het project afgesloten met als resultaat een aantal succesvol ontwikkelde nieuwe producten.

De producten

De nieuw ontwikkelde producten zijn daadwerkelijk getest in de praktijk. Niet alleen op smaak maar ook op voedingswaarde, presentatie en houdbaarheid.  Een treffend voorbeeld is de onwikkeling van tussendoortjes zoals een ‘granolareep met drop en witte chocolade’. En een ‘brownie met framboos, munt, kaneelgranola’. Ontwikkeld door studenten Van Hall Larenstein, in opdracht van Tante Luus, gebakken door Bakkerij Breimer, ondersteund door  Koopmans en getest bij de clienten van het Antonius.

Selectieve smaaksturing in beeld

Thijs Geerdink, Chef van de Maaltijdservice Plantein & Antonius ziekenhuis Sneek heeft in 2016 een interview gegeven over Personalised Food aan Omrop Fryslân. Luister hier het interview terug. Ook heeft hij samen met De Friesland Zorgverzekeraar een video gemaakt, waarin hij vertelt hoe hij met selectieve smaaksturing inspeelt op de veranderende smaak van ouderen.

Ontwikkelde broden dagelijks geleverd aan het Antonius Ziekenhuis

De uitkomsten van het project Personalised Food ondersteunt het Antonius verder in het doorontwikkelen van haar voedingsbeleid. Niet alle producten werden even hoog gewaardeerd door de clienten maar uit de test kwamen favorieten naar voren die het Antonius wil gaan inzetten in haar voedingsbeleid. De eiwitverrijkte broden die zijn ontwikkeld worden inmiddels dagelijks door Bakkerij Breimer geleverd aan het Antonius Ziekenhuis.

Met de provincie Fryslan zijn we in overleg over een vervolg. Hierbij denken we bijvoorbeeld aan een continue doorontwikkeling van nieuwe producten, aan een betere verbinding met de verpleegafdelingen en vooral ook aandacht voor de rol van nieuwe producten in het hele zorgproces. 

Partners:

Wilt u meer weten over het Personalised Food project?

Neem dan contact op met:

TCNN
Stuur een e-mail
Bel ons op 050-575 28 26

  • Direct dit artikel delen:

U heeft een fantastisch idee en dan?

Leg het aan ons voor